Despre Hărman PDF Imprimare Email
Hărman Hărman mai demult Herman (în dialectul săsesc Huntschprich, în germană Honigberg, în trad. „Muntele mierii“, în maghiară Szászhermány, în latină Mons Mellis)este o comună în judeţul Braşov, Transilvania, România.

.

Numele localitatii isi are originea in vecinatatea asezarii, unde se afla dealul Lempes, zona in care se pare ca ar fi existat niste prisaci de albine.
Localitatea Hărman se află în Ţara Bârsei, la ca. 5 km spre est de municipiul Braşov.
 
Data exactă a fondării aşezării Hărman nu este cunoscută. Întemeierea şi popularea localităţii cu colonişti germani, atribuită iniţiativei ordinului cavalerilor teutoni,poate fi fixată cu aproximaţie între anii 1213-1225.
 
Prima atestare documentară a așezării datează însă de la 21 martie 1240, la 15 ani după alungarea Cavalerilor Teutoni din aceste teritorii într-un document redactat atunci la ordinul regelui Béla al IV-lea.
 
Biserica fortificatãProbabil că în anul 1240, când a fost preluată de cistercienii de la Cârța, bazilica romanică cu trei nave să fi fost în construcție.
În secolul al XV-lea comunitatea a avut o tentativă de a transforma bazilica în stil gotic, însă lucrările nu au continuat dincolo de supraetajarea turnului-clopotniță, care cu cei 32 de metri ai săi devenea cel mai înalt din Țara Bârsei.
Un element interesant îl constituie orologiul cu un singur arătător, care indică orele și care datează din secolul al XVI-lea
Fortificația care înconjoară biserica a fost ridicată în secolul al XV-lea. Zidul exterior, mai scund, cu o înălțime de doar 4,5 metri era menit să apere baza incintei. În același timp, stabilea limita șanțului cu apă care înconjura cetatea.